Masaj Reflexogen(Reflexoterapia)

Reflexoterapia (masaj reflexogen) este partea aplicativă, terapeutică a reflexologiei, această din urmă fiind definită că ştiinţă a punctelor şi zonelor reflexe din corp, dezvoltată, cunoscută şi practicată în culturile orientale de milenii. Este vorba de puncte şi zone care au legătură directă nervoasă, vasculară şi energetică cu organele cărora le corespund. Actionandu-se asupra acestor zone şi puncte se acţionează distal asupra organelor corespunzătoare. Formele cele mai practicate de masaj reflexogen sunt reflexoterapia plantară şi reflexoterapia palmară, focalizând pe punctele reflexe din talpă, respectiv, din palmă.

Afectiuni tratate/ameliorate prin masaj reflexogen

  • Afecţiuni la nivel de coloană şi articular: sciatică, lombosciatică, spondiloză, cifoză, reumatism, artroză, artrită, gonartroză, coxartroză.
  • Boli endocrine: afecţiuni ale tiroidei, paratiroidei, glandelor suprarenale, ce pot determina deficienţe de dezvoltare la copii, dezechilibre menstruale, tulburări specifice menopauzei, osteoporoză, dezechilibre metabolice, obezitate, diabet.
  • Afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale: gastrită, enterocolită, colită, ulcer, constipaţie, balonare, litiază biliară, hipercolesterolemie, dischinezie biliară, litiază renală, prostatită, enurezis, edeme, retenţie de lichide, cistită.
  • Tulburări ale circulaţiei şi aparatului circulator: hipotensiune, hipertensiune, arterioscleroză, guţă, extremităţi reci, hemoroizi.
  • Afecţiuni respiratorii: bronşită, rinită, sinuzita, astm bronşic, faringo-amigdalita.
  • Disconfort sau dureri la nivel muscular şi tendinos: crampă, luxaţie, entorse, durere de spate, inflamaţie.

Avantajele Reflexoterapiei

Puternic caracter profilactic

Masajul reflexogen aplicat constant favorizeaza păstrarea unui tonus bun și a unei funcționări optime a organelor afectate distant de acțiunea asupra punctelor reflexe. Efectul asupra fiecaruia în parte produce o stare de bine generală care optimizează stilul de viață și rutina cotidiană.
Complementaritate crescută

essaymoment

Gradul crescut de complementaritate al reflexoterapiei este demonstrat de obiceiul din ce in ce mai întâlnit al medicilor de a recomanda pacientilor ședințe de masaj reflexogen pentru a grăbi vindecarea.

Contraindicatiile reflexoterapiei

În ciuda caracterului non-invaziv al masajului reflexogen, reflexoterapia este contraindicată în cazuri de boli ale pielii si boli contagioase.  Pacienților suferinzi de tromboza le este interzis masajul reflexogen pentru a nu risca punerea în miscare a cheagurilor ce pot periclita circulatia sau starea de sănătate a varii organe. Tabloul contraindicatiilor este completat de sarcină, infarct și insuficiență renală acută.